Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ (31-5-2014)


        ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΥ  ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
για μαθητές ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Α' Λυκείου.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Όμιλου Θεσσαλονίκης για την UNESCO και του Κέντρου για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO προκηρύσσουν Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Πεζού και Ποιητικού Λόγου με θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού και συγκεκριμένα τα κείμενα θα επικεντρωθούν σε τέσσερα από τα δικαιώματα του παιδιού ήτοι:

  1. Απαγόρευση των διακρίσεων
  2. Δικαίωμα στην εκπαίδευση
  3. Απαγόρευση της βίας, της παραμέλησης και της εκμετάλλευσης
  4. Δικαίωμα στην ανάπαυση και την ψυχαγωγία

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ' Δημοτικού για την παραγωγή ποιήματος ή έμμετρου στίχου, και σε μαθητές Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου για τη συγγραφή διηγήματος – μικρής ιστορίας.

Γλώσσα του διαγωνισμού ορίζεται η Ελληνική.

Τα έργα συμμετοχής θα πρέπει να είναι ατομικά. Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετάσχει με ένα έργο, το οποίο θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει δημοσιευτεί ή έχει πάρει μέρος σε άλλον διαγωνισμό στο παρελθόν.

Το κάθε έργο, ιστορία, παραμύθι, ποίημα, μαζί με τη συμπληρωμένη αίτηση συμμετοχής που επισυνάπτεται, υπογεγραμμένη από τον υπεύθυνο επιβλέποντα δάσκαλο ή καθηγητή, θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά και στις δύο εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

E-mail ‘Εδρας: chair.unesco@gmail.com      
E-mail Ελληνικού Κολλεγίου: unesco@hellenic-college.gr

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συμμετοχών ορίζεται η 31η Μαΐου 2014 και ώρα 23:59.

Το ποίημα ή οι έμμετροι στίχοι θα πρέπει να είναι έκτασης όχι μεγαλύτερης της μίας δακτυλογραφημένης σελίδας Α4. Το πεζό κείμενο - διήγημα θα πρέπει να είναι έκτασης έως 2.500 λέξεις (4 σελίδες).

Τα κείμενα θα πρέπει να είναι σε μορφή word, γραμματοσειρά Times New Roman, το μέγεθος της γραμματοσειράς 12 και το διάστιχο 1,5 γραμμή.

Τα έργα θα κρίνουν δύο 3μελείς κριτικές επιτροπές, η σύνθεση των οποίων θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνο. Στην κάθε μία από τις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού θα απονεμηθούν 3 πρώτα βραβεία, 3 έπαινοι και 3 τιμητικές διακρίσεις , ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες παραχωρούν τα πνευματικά δικαιώματα εκμετάλλευσης των έργων τους στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς καμία περαιτέρω αξίωση. Οι καλύτερες συμμετοχές που θα επιλεγούν θα εκδοθούν σε βιβλίο. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό σημαίνει και πλήρη αποδοχή των όρων του.

Για διευκρινήσεις ή περαιτέρω πληροφορίες για τον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται:

Π.Νάσκου-Περράκη , perraki@uom.gr

Η Προκήρυξη και οι όροι του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στις ακόλουθες διευθύνσεις.

http://www.hellenic-college.gr/  (Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης)

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει μέχρι το πέρας του σχολικού έτους και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει με την έναρξη του νέου σχολικού έτους σε ώρα και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.



ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εισαγωγικά:
Τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και τη διασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους, για την αποδοχή της διαφορετικότητας  και την καλλιέργεια της επικοινωνίας και συνεργασίας σε συνθήκες πολιτισμικού πλουραλισμού στη σύγχρονη Ελλάδα.
Η οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού πιστεύει ότι η διδασκαλία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,  και ειδικότερα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς και η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα Δικαιώματα και στις υποχρεώσεις που έχουν τόσο στο σχολείο όσο και στην Κοινωνία πρέπει να αρχίσει από τη νηπιακή ηλικία. Η εκπαίδευση των παιδιών στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που είναι εγγενή, ανεξάρτητα, αδιαίρετα, αναπαλλοτρίωτα σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε αποτελεί μια σημαντική πρόταση αγωγής και παιδείας. Η προσπάθεια αυτή έρχεται συμπληρωματικά με την υπάρχουσα προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τη διδασκαλία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Παιδιού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται σε 4 Δικαιώματα του Παιδιού, εκ των οποίων ο διαγωνιζόμενος μπορεί να επιλέξει:
  1. Απαγόρευση των διακρίσεων
  2. Δικαίωμα στην εκπαίδευση
  3. Απαγόρευση της βίας, της παραμέλησης και της εκμετάλλευσης
  4. Δικαίωμα στην ανάπαυση και την ψυχαγωγία
           
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Βασικοί Στόχοι του Διαγωνισμού είναι :
1)      Να εξοικειωθούν και να γνωρίσουν τα παιδιά τους σκοπούς , τις δραστηριότητες και την αποστολή της UNESCO, όπως διακηρύσσονται στο καταστατικό της:
α) Η Διατήρηση της Ειρήνης και της Ασφάλειας, μέσω της Εκπαίδευση όλων των ανθρώπων στον κόσμο, της Επιστήμης, του Πολιτισμού και των πολιτιστικών αγαθών καθώς και με την προστασία με της Ενημέρωσης και της Πληροφόρησης,
β) Η πρόοδος και η διάδοση της παιδείας σε όλο τον κόσμο,
γ) Η προστασία του πολιτισμού και όλων των αγαθών, όπου και αν βρίσκονται,
δ) Η ανάπτυξη των Επιστημών,
ε) Η προστασία της Ενημέρωσης και της Πληροφόρησης,
ε)η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ρόλο της UNESCO για τη συμβολή της στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στην ειρήνη, στη διαρκή κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, καθώς και στις ειδικές προσπάθειες που στοχεύουν στο να γίνει «ανθρώπινη» η παγκοσμιοποίηση και να «διατηρηθεί» η κοινωνική συνοχή.


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια
Π. Νάσκου Περράκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Χρήστος Τσιρώνης, Λέκτορας Κοινωνικής Θεωρίας του Σύγχρονου Πολιτισμού, ΑΠΘ – Συνεργάτης της Έδρας UNESCO

Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης- με την Υποστήριξη του Ομίλου Θεσσαλονίκης για την UNESCO
- Αιμιλία Φουντά, Διευθύντρια Ελληνικού Κολλεγίου – Πρόεδρος Ομίλου Θεσσαλονίκης για την UNESCO

Ομάδα Υλοποίησης

Βασίλειος Τερζόπουλος
Αικατερίνη Μπιτλόγλου
Χρύσα Αλμπάνη
Θάλεια Τζανετή


Αξιολογητές

Θα ανακοινωθούν αργότερα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου